fbpx

Te zien en te doen op de Veluwe

De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland. Je vind hier veel verschillende landschappen, waaronder bossen, heidevelden, meren en rivieren. Het is een belangrijke leefomgeving voor vele dieren en plantensoorten, zoals reeën, vossen, wilde zwijnen, vogels en orchideeën. Het gebied is ook bekend om zijn prachtige fiets- en wandelpaden. Het is daarom een populaire bestemming voor toeristen en wandelaars. Maar ook vind je leuke stadjes en dorpen op de Veluwe, en culturele bezienswaardigheden. Kortom: de perfecte plek voor een actieve, ontspannen of culturele vakantie in eigen land. Hieronder lees je wat er allemaal te zien en te doen is op de Veluwe.

Geniet van de natuur op de Veluwe

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in het oosten van Nederland, bekend om zijn uitgestrekte bossen, heidevelden, meren en moerassen. Het gebied is ongeveer 5.500 km² groot en omvat diverse beschermde natuurgebieden, waaronder De Hoge Veluwe National Park, het Kröller-Müller Museum en het Posbankgebied.

Op de heidevelden van de Veluwe geniet je als bezoeker van uitgestrekte velden met verschillende soorten heideplanten, zoals het roze bloeiende heidekruid en het paarse vuurijzer. In de zomermaanden bloeien er verschillende soorten bloemen en planten, waaronder heide, brem en vuilboom. Bij de meren en moerassen op de Veluwe geniet je van het rustgevende geluid van het water en de schoonheid van de omgeving. Met haar afwisselende natuur is de Veluwe een prachtig gebied voor verschillende diersoorten zoals reeën, wilde zwijnen en vogels.

Kortom, de Veluwe is een rijk en veelzijdig natuurgebied, vol met prachtige landschappen, unieke diersoorten en schitterende bloemen en planten. Het is een must-visit bestemming voor iedereen die houdt van natuur en buitenleven.

Dieren op de Veluwe

In de bossen van de Veluwe komen veel verschillende diersoorten voor, waaronder reeën, wilde zwijnen, vossen, spechten en uilen. Ook zijn er veel vogels te zien, zoals de havik, de buizerd en de zwarte specht. In de Veluwse heidevelden leven ook diverse diersoorten, zoals de vennetjesvleermuis, de moerasspitsmuis en de grote blink. De meren en moerassen op de Veluwe bieden een unieke omgeving voor watervogels en amfibieën, zoals eenden, ganzen, kikkers en padden.

Hier is een lijst met enkele van de meest opvallende dieren die je in het gebied zou kunnen zien:

 • Reeën

  Deze prachtige dieren zijn vrijwel overal in het gebied te vinden en zijn een populaire attractie voor bezoekers.

 • Wild Zwijn

  Wilde zwijnen zijn een veel voorkomend dier in de bossen op de Veluwe. ‘s nachts en ‘s morgens, heb de meeste kans om ze tegen te komen (wees voorzichtig, vooral wanneer het biggen, ook wel frislingen genoemd, heeft).

 • Vos

  De vos is een slim en schuw dier dat veel voorkomt in het gebied. Soms zie je ze zelfs op de wegen of paden.

 • Spechten

  Verschillende soorten spechten komen voor op de Veluwe, zoals de zwarte specht en de bonte specht. Zij geven het bos een kenmerkend geluid.

 • Uilen

  Uilen zijn nachtelijke jagers en komen voor in het bos van de Veluwe. Uilensoorten die veel voorkomen zijn de buwekloek uil en de bosuil.

 • Vogels

  Er zijn veel vogelsoorten te vinden op de Veluwe, waaronder de havik, de buizerd, de merel en de roodborst.

 • Amfibieën

  In de meren en moerassen van de Veluwe vind je diverse soorten amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders.

Uiteindelijk is dit slechts een kleine selectie van de vele dieren die op de Veluwe te vinden zijn. Het is aan te raden om rustig te wandelen en goed om je heen te kijken, zodat je deze bijzondere dieren kunt zien en ook echt kunt waarderen.

Wild spotten op de Veluwe

Bij het spotten van wilde dieren op de Veluwe is het belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke omgeving en de dieren, zodat zij niet gestoord worden. Er zijn een aantal tips die je kunt volgen om het waarnemen van wilde dieren op de Veluwe zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Volg deze tips om wilde dieren op de Veluwe te spotten:

 1. Ga de natuur in op minder drukke tijden: Probeer de Veluwe op minder drukke tijden te bezoeken, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Op deze tijden heb je meer kans om wilde dieren te zien.
 2. Wees stil: Houd je stem laag en maak zo weinig mogelijk geluid om wilde dieren niet te storen of weg te jagen.
 3. Maak gebruik van verrekijkers: Verrekijkers kunnen nuttig zijn bij het waarnemen van wilde dieren op afstand.
 4. Loop op de wandelpaden en fietspaden: Het is beter om de wandel- en fietspaden te volgen in plaats van het wilde bos in te gaan. Op deze manier stoor je de wilde dieren niet in hun natuurlijke leefgebied.
 5. Wees geduldig: Het is belangrijk om geduld te hebben en de tijd te nemen als je wild wil spotten op de Veluwe.
 6. Volg gidsen: Er zijn gidsen beschikbaar op de Veluwe die ervaren zijn in het spotten van wilde dieren. Zij vertellen je alles over het wild en over de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Daarnaast zijn zij vaak op de hoogte van de plekken met de beste slagingskans voor het zien van wild.

In het algemeen is het belangrijk om de wilde dieren te waarderen en respect te hebben voor hun natuurlijke habitat.

Ontspannen op de Veluwe

Als je behoefte hebt aan ontspanning en je je gezonder en energieker wil voelen, is de Veluwe de perfecte bestemming. De rustgevende en rustieke omgeving, ver weg van de drukke stad, zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. Het contact met de natuur en de frisse buitenlucht werken daarnaast stressverlagend en verbeteren je algehele gezondheid en welzijn.

Bovendien biedt de Veluwe tal van recreatieve en actieve activiteiten, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en paardrijden. Deze dagen je uit om in beweging te blijven en je lichaam en geest te activeren. Hierdoor kun je je beter concentreren, krijg je meer energie en verbetert je nachtrust.

Na een lange wandeling of fietstocht in de natuur kun je heerlijk ontspannen, bijvoorbeeld in een knus huisje met open haard. Een dagje sauna in Putten bij Sauna Drôme, waar je een stukje Finland op de Veluwe vindt, kan voor extra ontspanning zorgen tijdens je vakantie.

Ook is er voor degenen die op zoek zijn naar rust en stilte volop gelegenheid om te genieten van de schoonheid van de natuur en te reflecteren en te mediteren. Kortom, de Veluwe is een ideale plek voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning, beweging en gezondheid.

Actief op de Veluwe

De Veluwe is populair onder wandelaars en fietsers omdat het een prachtig natuurgebied is met veel verschillende landschappen en een rijk dier- en plantenleven. Het biedt veel mogelijkheden voor recreatie en ontspanning, zoals wandel- en fietspaden, picknickplaatsen en uitzichtpunten. Bovendien is de Veluwe gemakkelijk bereikbaar vanuit de grote steden in Nederland en is het een aangename bestemming voor een dagtrip of een weekendje of midweek weg.

Wandelen op de Veluwe

Wandelen is een populaire activiteit op de Veluwe. Bezoekers kunnen genieten van rustige wandelingen door de bossen, langs de heidevelden en door de stuifzandgebieden. Er zijn veel paden en wandelroutes door het gebied, waardoor het mogelijk is om de natuur op een verantwoorde manier te bewonderen.

Wandelen is ook een uitstekende manier om te ontspannen en te genieten van de frisse lucht en de rust die het gebied biedt. Veel mensen bezoeken de Veluwe om te ontsnappen aan de drukte van de stad en om te genieten van de natuur. Bovendien zijn er veel bankjes en picknickplaatsen in het gebied waar bezoekers kunnen rusten en genieten van de omgeving tijdens de wandeling.

Wandelroutes op de Veluwe

Dit zijn enkele populaire wandelroutes op de Veluwe:

 1. De Posbankroute: Deze route loopt door het bos en het heideveld op de Posbank en biedt prachtige uitzichten over de omgeving.
 2. De Hoge Veluwe Route: Deze route leidt door het prachtige natuurgebied van De Hoge Veluwe National Park en omvat diverse kunst- en cultuurbezienswaardigheden.
 3. De Kroller-Muller Route: Deze route loopt door het Kroller-Muller Museum en het bijbehorende park en biedt de mogelijkheid om kunst en natuur te combineren.
 4. De Kröller-Müller National Park route: Deze wandelroute leidt door het natuurreservaat van het Kröller-Müller National Park en biedt de mogelijkheid om dieren te spotten en te genieten van de natuur.
 5. De Veluwezoomroute: Deze route volgt het Veluwezoomgebied en biedt prachtige uitzichten over de bossen, heidevelden en meren van de Veluwe.

Deze wandelroutes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, dus er is voor iedereen iets te vinden. Als je je wandeling van tevoren wilt plannen, is het aan te raden om een kaart of een app te gebruiken zoals bijvoorbeeld de Komoot. Natuurlijk hebben wij als campingeigenaren veel wandeltips in omgeving Garderen/Putten.

Fietsen op de Veluwe

Ook fietsen is een populaire activiteit op de Veluwe vanwege het prachtige landschap en de uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzandgebieden. Geniet van fietstochten langs rustige paden, door de natuur en langs mooie uitzichtpunten.

Er zijn veel verschillende fietsroutes door het gebied beschikbaar, waardoor het mogelijk is om de natuur en de omgeving op een actieve manier te verkennen. Fietsen is een uitstekende manier om te ontspannen en te genieten van de frisse lucht en de rust die het gebied biedt.

Fietsroutes op de Veluwe

Afhankelijk van je niveau en interesses, kun je kiezen uit verschillende fietsroutes. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. De Posbankroute: deze route is een populaire keuze voor fietsers en leidt langs de Posbank, een prachtig uitzichtpunt op de omgeving.
 2. De Klimduinroute: deze route leidt langs diverse duinen en door het bos van de Veluwe en biedt uitdaging en mooie uitzichten.
 3. De IJsselvallei: deze route leidt langs de rivier de IJssel en door de mooie natuur van de Veluwe en is geschikt voor fietsers van alle niveaus.
 4. De Hoge Veluwe route: deze route leidt door het bos van de Veluwe en is een populaire keuze voor fietsers die op zoek zijn naar rust en natuur.
 5. De Oude IJsselroute: deze route leidt langs de oude rivierbedding van de IJssel en door de natuur van de Veluwe en is geschikt voor fietsers van alle niveaus.

Deze routes zijn slechts enkele voorbeelden van de vele fietsmogelijkheden op de Veluwe. Het is aan te raden om een fietsgids te kopen of een app te downloaden om de beste routes te vinden die bij uw niveau en interesses passen.

Meer routes vind je via Natuurmonumenten.

Wandelen of fietsen vanaf Camping de Vriendschap

Vanaf onze camping loop je direct, in iedere richting, de Veluwse bossen in. Als wandel- of fietsliefhebber kun je je hier weken vermaken.

Hier zijn enkele populaire wandelroutes van onze gasten:

 1. De Duintjesroute: Prachtige wandelroute van circa 6km in het Speulderbos met veel hoogteverschillen en tevens een mooie afwisseling van eiken en beuken.
 2. ’t Pad van Zus: Wandeling van circa 13km door het Speulderbos op de Veluwe die langs diverse grafheuvels en een schaapskooi leidt.
 3. Wandelroute Boeschoten: route door voormalige heidevelden van circa 5km lang.
 4. Route Solse gat: wandelroute naar het Solse gat, een grote leemkuil in het Speulder- en Sprielderbos
 5. Klompenpad Oldenaller: mooie wandelroute in het buitengebied van Putten rondom Landgoed Oldenaller

Deze routes zijn slechts enkele voorbeelden van de vele wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving van Camping the Vriendschap op de Veluwe. Het is aan te raden om een wandel- of fietsgids te kopen of een app te downloaden (zoals de Komoot) om de beste routes te vinden die bij je niveau en interesses passen. Ook via Staatsbosbeheer vind je diverse routes en informatie over de omgeving.

Het Speulderbos op de Veluwe

Het prachtige Speulder- en Sprielderbos ligt hier om de hoek. Dit deel van deVeluwe staat bekend om zijn bijzondere boslandschap met hoge beuken- en eikenbomen. Daarnaast is het een belangrijk natuurgebied voor talloze diersoorten, waaronder reeën, vossen en diverse vogelsoorten. Daarnaast is ook de wolf hier al enkele keren gespot. Het bos is ook populair onder wandelaars en fietsers die willen genieten van de rust en de natuur.

Het Speulderbos is ook bekend om zijn karakteristieke stuifzandgebieden en de vele kronkelende beekjes die door het bos lopen. Bezoekers kunnen ook genieten van verschillende wandel- en fietsroutes door het bos en er zijn veel bankjes en picknickplaatsen waar ze kunnen rusten en genieten van de omgeving.

Informeer je over de regels en richtlijnen met betrekking tot het bezoeken van Speulderbos, zoals het volgen van de paden om de natuur te beschermen. In het bos zijn ook verschillende informatiepunten en bezoekerscentra waar je als bezoeker meer informatie kunt vinden over het bos en de omgeving. Als algemene richtlijn kun je de toegangsregels van Staatsbosbeheer aanhouden.

Cultuur op de Veluwe: musea, paleizen en meer

Op de Veluwe zijn er tal van culturele bezienswaardigheden en activiteiten voor reizigers. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Museum de Fundatie: dit museum is gevestigd in het prachtige Paleis het Loo en biedt een interessante collectie kunst en geschiedenis.
 2. Nationaal Park De Hoge Veluwe: dit park biedt niet alleen natuur, maar ook culturele bezienswaardigheden, zoals het Kröller-Müller Museum, met een uitgebreide collectie moderne kunst.
 3. Apenheul: dit park is gevestigd in Apeldoorn en biedt een unieke ervaring om apen in hun natuurlijke omgeving te observeren.
 4. Paleis Het Loo: dit prachtige paleis was oorspronkelijk de residentie van de Oranjes en biedt nu een interessant inkijkje in de geschiedenis en het leven van de koninklijke familie.
 5. Openluchttheater De Efteling: dit theater is gevestigd in de buurt van Apeldoorn en biedt een unieke ervaring met live theater, muziek en dansvoorstellingen in de open lucht.

Dit zijn enkele voorbeelden van de culturele activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe. Er is nog veel meer te ontdekken en te beleven.

Bezoeken van dorpen en steden in de buurt

Op de Veluwe vind je verschillende leuke steden en dorpen die je kunt bezoeken. Op minder dan 20 kilometer van Camping de Vriendschap bezoek je:

 1. Apeldoorn – een historische stad met veel culturele bezienswaardigheden evenals winkels, restaurants en mooie stadsparken
 2. Putten – een rustiek dorp met een rijke geschiedenis en gezellige winkelstraat
 3. Ermelo – een stad met veel groene ruimtes en parken, evenals een divers aanbod aan winkels en restaurants
 4. Harderwijk – een mooie kuststad met een levendige haven en verschillende historische bezienswaardigheden
 5. Nijkerk – een dorp met een gezellige winkelstraat en veel groene ruimtes, zoals het Wilhelminapark

Deze steden en dorpen bieden allemaal unieke ervaringen en activiteiten voor bezoekers.

Het weer op de Veluwe

Het weer op de Veluwe varieert in de verschillende seizoenen. Hier vind je een overzicht met de gemiddelde temperaturen op de Veluwe:

Lente op de Veluwe (maart-mei): De lente is over het algemeen mild en vochtig, met temperaturen tussen de 10-15 graden Celsius en regelmatig regen. Het landschap op de Veluwe bloeit op. De lente is daarom een geweldige tijd om te wandelen en te genieten van de natuur.

Zomer op de Veluwe (juni-augustus): De zomer is over het algemeen warm en zonnig, met temperaturen tussen de 20-30 graden Celsius en weinig regen. Dit is een geweldige tijd om te genieten van de natuur, te fietsen en te zwemmen in de plaatselijke meren.

Herfst op de Veluwe (september-november): De herfst is over het algemeen mild, met temperaturen tussen de 10-15 graden Celsius en regelmatig regen. Het landschap op de Veluwe verandert in warme kleuren. Dit maakt het een geweldige tijd om te wandelen en te genieten van de natuur, en om mooie herfstfoto’s te maken.

Winter op de Veluwe (december-februari): De winter is over het algemeen koud en soms nat, met temperaturen onder de 0 graden Celsius. Soms valt er sneeuw. Het winterse landschap op de Veluwe is prachtig. Vanwege de rust in de bossen is de winter een heerlijk seizoen om te wandelen. Al met al heeft ieder seizoen zo z’n charmes op de Veluwe. Houd er rekening mee dat het weer op de Veluwe in de verschillende seizoenen sterk kan variëren en het is altijd verstandig om je voor te bereiden op veranderende weersomstandigheden.

Bekijk de lokale weersvoorspellingen op de Veluwe.

Bijzondere overnachting op de Veluwe

Op de Veluwe vind je veel verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels en vakantieparken. Maar veel mensen zijn op zoek naar een natuurhuisje op de Veluwe, of een kleinschalige camping of vakantiepark.

Verblijven in kleine, knusse accommodaties op de Veluwe in Nederland is een populaire optie onder reizigers die op zoek zijn naar rust en ontspanning. Kleine accommodaties, zoals bed & breakfasts, gastenkamers en vakantiehuisjes, bieden een persoonlijke en huiselijke sfeer en zijn daarnaast vaak goed gelegen in het hart van de prachtige natuur van de Veluwe.

De knusse huisjes bij Camping de Vriendschap zijn geschikt voor twee volwassenen, zoals: stellen, vrienden-vriendinnen of bijvoorbeeld moeder en dochter. Daarnaast ontvangen wij ook veel mensen die er in hun eentje tussenuit willen. Als je op zoek bent naar een adults only vakantiehuisje, zit je bij ons goed! Bekijk onze knusse, gezellige, retro en kleurrijke huisjes:

 • Tiny house op de Veluwe
 • Knus vakantiehuisje de Kastanje (2 slaapkamers)
 • Vakantiehuisje met open haard: de Berk (2 slaapkamers)
 • Huisje de Beuk, voor twee personen
 • Pipowagen op de Veluwe
 • Retro vakantiehuisje
 • Kamperen op de Veluwe met je Volkswagenbusje (adults only)

Al onze huisjes hebben een unieke stijl en sfeer. De rust en de locatie – midden in de Veluwse bossen – maakt dit de perfecte plek voor een rustige en ontspannen vakantie in de natuur. Dat betekent dat je binnen 5 minuten middenin het bos fietst of wandelt vanaf je vakantiehuisje.

Gezellig vakantiehuisje in Garderen
Huisje De Beuk
 • knusse studio met bed, keuken en zithoek
 • royale badkamer en apart toilet
 • terras omgeven door groen
 • Te boeken vanaf 2 nachten
 • Vanaf € 189,- inclusief schoonmaakkosten en toeristenbelasting
Gezellig vakantiehuisje voor twee personen
Tiny House Veluwe
 • super sfeervol ingericht
 • badkamer met douche en toilet
 • knusse slaapzolder
 • Te boeken vanaf 2 nachten
 • Vanaf € 229,- inclusief schoonmaakkosten en toeristenbelasting
Collage van foto's van het Retro Vakantiehuisje
Retro Vakantiehuisje
 • knusse inrichting in Retro stijl
 • gezellig ingericht halletje waar je heerlijk in de zon kunt vertoeven
 • buiten zitten in de bloementuin
 • Te boeken vanaf 3 nachten
 • Vanaf € 275,- inclusief schoonmaakkosten en toeristenbelasting
Pipowagen De Vriendschap
 • keukenblok incl. koelkast en vriesvakje
 • knusse bedstee
 • met picknicktafel onder schitterende tamme Kastanje
 • Te boeken vanaf 2 nachten
 • Vanaf € 169,- inclusief schoonmaakkosten en toeristenbelasting
Huisje Onder De Kastanje
 • huisje met twee aparte slaapkamers
 • privé tuintje aan de achterzijde
 • duurzame houtkachel
 • Te boeken vanaf 3 nachten
 • Vanaf € 320,- incl. schoonmaakkosten en toeristenbelasting
Gezellig vakantiehuisje op de Veluwe
Huisje De Berk
 • huisje met twee aparte slaapkamers en een aparte werkplek
 • duurzame houtkachel (incl. hout om te stoken)
 • privé tuin met fietsenschuurtje
 • Te boeken vanaf 3 nachten
 • Vanaf € 320,- inclusief schoonmaakkosten en toeristenbelasting

Kaart van de Veluwe

Garderen

Camping de Vriendschap is gelegen tussen Garderen en Putten, in het buurtschap Koudhoorn. Garderen is een dorp in de provincie Gelderland in Nederland. Het ligt aan de rand van de Veluwe en dit maakt Garderen een populaire uitvalsbasis voor mensen die op zoek zijn naar natuur, wandelen, fietsen en ontspanning.

In het dorp Garderen zijn verschillende voorzieningen beschikbaar, waaronder supermarkten, restaurants, cafés en accommodaties. Garderen is een klein en rustig dorp met een gezellige sfeer en een prettige leefomgeving. Het is een uitstekende plek om te verblijven voor mensen die willen genieten, vanwege de natuur en de omgeving.

Onze favoriete plekjes in Garderen:

 • IJssalon IJstijd Garderen – hier geniet je van april tot oktober van heerlijk ambachtelijk schepijs maar ook van een goede kop koffie en nog veel meer lekkers!
 • Restaurant Anastasius – sfeervolle plek middenin het groen van Garderen waar je terecht kunt voor een fijne lunch of heerlijk diner.
 • Klimbos Garderen – op zoek naar een grensverleggend, actief uitje tijdens je vakantie? Bezoek dan Klimbos Garderen! Op loopafstand van Camping De Vriendschap

Putten

Op 5 kilometer rijden vanaf onze camping vind je het dorpje Putten. Putten is een plaats en gemeente in de provincie Gelderland in Nederland. Putten staat bekend om haar schone en groene omgeving, wat het een populaire plek maakt voor wandelaars en fietsers.

In Putten zijn er verschillende voorzieningen beschikbaar, waaronder supermarkten, restaurants, cafés en accommodaties. Het is een gezellig dorp met een klein-stedelijke sfeer en een prettige leefomgeving. Putten is ook bekend om haar historische bezienswaardigheden, zoals het Kerkje van Putten en het Oktober 44 museum in Putten.

In de omgeving van Putten zijn er verschillende attracties en bezienswaardigheden, zoals het Kasteel de Vanenburg, het Nationaal Park De Hoge Veluwe en de golfbaan van Putten. Daarnaast heeft Putten ook een gezellige groot opgezette weekmarkt, op woensdagmorgen.

Onze favoriete plekjes in Putten:

 • Landgoed Schovenhorst – wandel door de verschillende arboreta. Bezoek de bostoren voor een schitterend uitzicht over de omgeving. Bij brasserie Schovenhorst geniet je van een heerlijke kop koffie of lunch in de gezellige ommuurde tuin.
 • Strand Nulde – Putten heeft niet alleen prachtige bossen, maar ook de waterportliefhebber zit hier goed. Een dagje lekker in en langs het water vertoeven? Bezoek Strand Nulde.
 • Pluktuin Het Platteland – Hier pluk je je eigen fruit, groente of bloemen. Je kunt er genieten van koffie met wat lekkers en daarnaast ook nog rondneuzen in het brocante winkeltje.